Oleochemicals - Wassen die onmisbaar zijn voor dagelijkse onderhoudsmiddelen

Cosmetica, lippenbalsem, vaseline, schoensmeer en winegums: wist je dat er in deze middelen verschillende soorten wassen worden verwerkt? Bij Chempri verkopen wij bijenwas, candalillawas, carnaubawas en paraffine. Deze vier wassen zijn met elkaar verbonden, te combineren en uit te wisselen. Weet jij niet precies wat wassen zijn? Of heb je geen idee voor welke producten de wassen gebruikt kunnen worden? Blijf dan vooral verder lezen! In dit artikel gaan we de vier wassen toelichten die wij bij Chempri aanbieden.

Wat zijn wassen?
Onder wassen verstaan we een groep vetachtige stoffen die bij iets boven de 40 °C smelten tot een vloeistof. Deze wassen zijn vaak kneedbaar en ze hebben een hoog smeltpunt. Wassen worden hierom vaak gebruikt in onderhoudsmiddelen zoals boenwas, als bescherming zoals bijvoorbeeld vaseline, maar ook als brandstof bij kaarsen en voor het waxen van bijvoorbeeld je surfplank!

witte---gele-bijenwas

Waar komt de bijenwas vandaan?
Bijenwas wordt gemaakt door sommige soorten bijen. Wanneer bijen honing in een bijenkast willen opslaan, hebben de bijen raten nodig. Met elkaar bouwen de bijen de raten van bijenwas. Wanneer de raten gebouwd zijn, stoppen ze deze vol met honing. Bijenwas is een stevige substantie met een vrij hoog smeltpunt tussen de 62 en 65 °C. Verder bestaat het voornamelijk uit esters van vetzuren met vetalcoholen met lange ketens. Dit in tegenstelling tot vetten die hoofdzakelijk uit esters van glycerol bestaan.

Wist je dat bijenwas al eeuwenlang wordt gebruikt? In het stenen tijdperk werd bijenwas gebruikt om het gebit te vullen. Wanneer bijenwas zacht genoeg is kun je er een tand mee vullen. Verder gebruikten de Vikingen heel vaak bijenwas. Zo gebruikten de Vikingen bijenwas om de gaten in hun houten schepen te dichten. In de Middeleeuwen werd ontdekt dat je ook met bijenwas kaarsen kunt maken. Voorheen werd hier dierenvet voor gebruikt, maar de geur die hierbij vrijkwam was onaangenaam. Daardoor was een kaars die gemaakt werd van bijenwas heel erg populair.

Waarvoor wordt bijenwas gebruikt?
Onze wassen zijn in oneindig veel combinaties te gebruiken, dus wanneer gebruik je nou het beste bijenwas? Bijenwas wordt voor veel doeleinden gebruikt, onder andere voor het maken van kaarsen, crèmes en andere cosmetica. Ook wordt het gebruikt als bindmiddel in schilderkunst, maar ook als glansmiddel in drop! Voor onze huid en ons haar heeft bijenwas bijzondere voordelen. Zo zit er in bijenwas vitamine A. Vitamine A bevat hydraterende componenten. Deze componenten zorgen ervoor dat je huid het vocht vasthoudt, waardoor je huid jong en stevig blijft. Bijenwas helpt ook tegen irriterende stoffen van buitenaf. Het werkt als een soort beschermingslaagje als het op de huid wordt aangebracht. Bij extreme weersomstandigheden kan bijenwas je huid dus extra beschermen.

Ook voor het haar kent bijenwas vele voordelen. De esters, vetzuren en vitamine A in de bijenwas bevatten namelijk ontstekingsremmende eigenschappen die de hoofdhuid en haarzakjes diep voeden. Hierdoor kan bijenwas haargroei bevorderen. Daarnaast kan bijenwas ook haaruitval voorkomen. Dit komt doordat bijenwas vocht in het haar weet vast te houden en het haar voedt. Het is dus een ideale moisturizer voor je haar.
 

Waar komt de candelillawas vandaan?
De candelillawas wordt gewonnen uit de bladeren van de kleine Candelilla-struik die te vinden is in Noord-Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten. De candelillawas is geelbruin, hard, broos, aromatisch en ondoorzichtig tot doorschijnend. Verder zitten er in een candelillawas veel voedingstoffen en het fungeert uitstekend als binder in de cosmetica. Zoals we eerder vertelden kunnen wassen elkaar vervangen. De candelillawas kan in cosmetica een uitstekend alternatief zijn voor bijenwas.

candalillagewas

Waar wordt de candelillawas voor gebruikt?
Het wordt meestal gemengd met andere wassen en vervolgens gebruikt om ze te harden zonder hun smeltpunt te verhogen. Ook kan dit een plantaardig alternatief bieden voor de in de vorige vernoemde bijenwas of een natuurlijk alternatief bieden voor paraffine was. Candelillawas bevat overwegend veel verzadigde koolwaterstoffen en wasesters. Hierdoor draagt candelillawas bij aan een gladde huid, herstelt het de vetbalans van je huid en is het zeer geschikt voor verzorging van je lippen. Je vindt het daarom vooral terug in lotions en lippenbalsem.

carnabaugewas

Waar komt de carnaubawas vandaan?
De carnaubawas is een plantaardige was, die afkomstig is van de bladeren van de carnaubapalm. Deze palm wordt ook wel de copernica cerifera genoemd. De carnaubapalm scheidt door zijn bladeren wax af, die de boom beschermt tegen beschadigende zonnestralen of het voorkomen van uitdroging. De carnaubapalm komt vooral voor in Brazilië in Zuid-Amerika.

Waarvoor wordt de carnaubawas gebruikt?
Carnaubawas wordt vooral vaak gemengd met nog een andere bekende, namelijk bijenwas! Deze hebben we al eerder uitgelicht in dit artikel. Verder is carnaubawas erg veelzijdig doordat het veel verschillende eigenschappen heeft. Zo heeft het een glanzende uitstraling en wordt het daarom veel toegepast in glansmiddelen. Denk hierbij aan schoensmeer, autowas, maar ook aan winegums in de voedselindustrie en de coating van tabletten in de farmaceutische industrie. Verder vind je carnaubawas, net zoals de hiervoor uitgelichte candalillawas, ook veel terug in cosmetica. Door het hoge smeltpunt is deze namelijk heel erg geschikt voor in lippenstift, foundation en andere make-up producten.

Wat is paraffine?
Paraffine is een minerale olie die gemaakt wordt uit aardolie. Na een bewerkingsproces kun je paraffine verwerken in kaarsvet of cosmeticaproducten zoals crèmes en zalfjes. Zo heeft paraffine een hydraterende en beschermende werking. Daarom moet je het op een droge huid aanbrengen.

 

vaseline-foto

Hoe werkt paraffine?
De moleculen van paraffine zijn zo groot, dat ze niet naar binnen kunnen dringen in de huid. Op die manier wordt de huid afgesloten, neemt de doorbloeding toe en gaat er geen vocht verloren. Het gevolg? De huid blijft gehydrateerd en voelt zacht aan. Dit verklaart waarom paraffine een goede oplossing vormt bij droge huid en eczeem. Als de poriën openstaan, is de huid namelijk gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Zo treedt een droge huid meestal op in de winter, wanneer de verwarming op volle toeren draait en de lucht droog is. Dit kan gepaard gaan met jeuk, schilfers, kloven en branderige plekken. Deze verschijnselen doen zich vooral voor op de schenen, dijen, bovenarmen en heupen. Door één tot twee keer per dag een crème met paraffine te smeren, houd je de huid soepel en wordt de huid maximaal beschermd. De klachten verminderen doorgaans na enkele dagen. In sommige schoonheidsinstituten worden zelfs diepgaande paraffinebehandelingen voor de handen en/of voeten aangeboden.

Vaseline: het wondermiddel gemaakt door paraffine
Vaseline, ook wel bekend als het potje vet! We gebruiken het graag als huidverzorging, maar vandaag verrassen we je graag met 3 toepassingen waar je misschien niet direct aan had gedacht bij vaseline.

  1. Als beschermende coating
    Je weet vast wel dat je je klusapparatuur niet buiten, of op vochtige plaatsen moet laten liggen, omdat het dan kan gaan roesten. Bij sommige machines of apparaten met metalen oppervlakken is het echter simpelweg niet mogelijk om deze helemaal vochtvrij te houden. Dan biedt vaseline de uitkomst! Door het oppervlak in te smeren met vaseline kun je deze namelijk tegen roest beschermen.
  2. Tegen de kou
    Van oudsher wordt vaseline al tegen de extreme kou gebruikt. Het werkt namelijk als een muur. Het houdt de kou buiten, en de warmte binnen. Maar om vaseline nog te gebruiken zoals schaatsers dit deden bij de Elfstedentocht, over je hele lichaam tijdens het sporten, wordt niet geadviseerd. Het is namelijk belangrijk dat het zweet je lichaam kan verlaten. Het is wel heel goed te gebruiken voor het beschermen van de pootjes van je huisdieren in de sneeuw of voor op je lippen op wintersport!
  3. Voor medische doeleinden
    Vaseline wordt ook veel gebruikt in de medische wereld. Onder andere om apparatuur te beschermen tegen roest en bacteriën, maar ook als glijmiddel op apparatuur. Daarnaast heeft vaseline een belangrijke rol bij patiënten die onder narcose zijn gebracht of patiënten die in een coma zijn gebracht of geraakt. Hier wordt vaseline op de lippen aangebracht om deze vettig te houden.

Zijn wassen schadelijk?
Verschillende studies bieden verschillende uitkomsten op deze vraag. Over de wassen kunnen wij bepaalde conclusies trekken. Uit studies blijkt dat bijenwas alleen maar positieve effecten heeft. In bijenwas zit namelijk vitamine A en het werkt verzorgend voor je huid en haar. Het kan zelfs huidirritaties en haaruitval voorkomen. Verder wordt bijenwas verwerkt in cosmetica, glansmiddel en bindingsmiddel. Wel is het zo dat bijenwas niet vegan is. Het ontstaat uit de dierlijke vetten van een bij, waardoor het geen vegan product is.

Candalillawas heeft ook meerdere positieve effecten. Het bevat namelijk overwegend veel verzadigde koolwaterstoffen en wasesters. Hierdoor draagt candalillawas bij aan een gladde huid, herstelt het de vetbalans van je huid en is het zeer geschikt voor verzorging van je lippen. Je vindt het daarom vooral terug in lotions en lippenbalsem. Ook zitten er in de candalillawas veel voedingstoffen.

Wat betreft de carnabauwas: dit is een uitstekend alternatief voor bijenwas. Het is een vegan product en daarom wordt het ook vooral veel voor veganistische snoep gebruikt. Verder heeft de was geen schadelijke gezondheidseffecten en worden er geen andere stoffen in verwerkt.
Ook net als de bijenwas werkt de carnabauwas beschermend voor veel producten.

Ten slotte, de paraffinewas. Paraffine wordt verwerkt in bijvoorbeeld kaarsvet, maar ook verschillende cosmeticaproducten. Het bekendste cosmeticaproduct waar paraffine in wordt verwerkt is vaseline. Vaseline heeft een beschermend effect voor de huid, werkt goed tegen de kou en is inzetbaar voor medische doeleinden. Maar het is ook zo dat vaseline bijdraagt aan het verstoppen van de poriën en talgklieren. Sterker nog, wanneer je huid gevoelig is voor acne en mee-eters, dan kan vaseline het gewenste effect hebben.

Ben jij geïnteresseerd in een van onze producten? Neem contact op en laten we kijken wat wij voor jou kunnen betekenen!

Producten             Contact

Chempri maakt gebruikt van functionele, analytische en tracking cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je ip-adres, surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Meer informatie over ons cookiebeleid vind je in onze privacy statement.
Instellingen
Cookies
×
Wij maken gebruik van cookies

Chempri maakt gebruikt van functionele, analytische en tracking cookies om de website te verbeteren. Hiervoor slaan wij informatie op zoals je ip-adres, surfgedrag en alle persoonsgegevens die je zelf bij ons achterlaat. Meer informatie over ons cookiebeleid vind je in onze privacy statement.

1.
Marketing Cookies

Cookies voor marketingdoeleinden